cover

Kreator, Morbid Angel, Nile, Fueled by Fire

Fuzz Club, 16/11/12

Metal, Speed / thrash metal

---

Τιμή εισιτηρίου: 30€ & 35 € (σημεία προπώλησης: Ticket House, Public, Metal Era, ticketpro.gr, 123tickets.gr). Έναρξη 19:00.


Αδιαμφισβήτητα ένα από τα συναυλιακά γεγονότα της χρονιάς, για το οποίο πολλοί από εμάς μέτραγαν αντίστροφα. Τελικά τα πράγματα απεδείχθησαν πιο περίπλοκα απ' ό,τι τα περιμέναμε. Το πλήθος του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο για περισσότερο από μιάμιση ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, ενημερώθηκε ανεπίσημα από στόμα σε στόμα ότι υπήρξε κάποια σοβαρή καθυστέρηση με τη νταλίκα που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα σκηνικά. Πετύχαμε τον Rick Rangel από τους Fueled by Fire ο οποίος μας είπε ότι η καθυστέρηση ξεκίνησε από την πτήση και συνεχίστηκε με μια σειρά από άλλες μέχρι να φτάσουν στο χώρο και ότι τελικά, ως μικρότεροι, θα έπαιζαν τελευταίοι αντί για πρώτοι, προς τέρψη του κοινού που είχε ήδη αρχίσει να γιουχάρει. Και ερωτώ: Ατυχίες μπορεί να συμβούν, είναι στο πρόγραμμα. Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω ότι τα πράγματα έγιναν έτσι και ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η διοργανώτρια εταιρία, γιατί όμως να μην υπάρξει μια σαφής και επίσημη ανακοίνωση, ώστε να ξέρουμε και εμείς τι μας γίνεται;

Nile

Με τα πολλά το λάιβ άρχισε, όπως σωστά είχαμε πληροφορηθεί, με τους Nile. Αγαπάω αυτό το συγκρότημα όσο λίγα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής είδαμε την χειρότερη μέχρι στιγμής εν Ελλάδι εμφάνισή τους. Ο ήχος ήταν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε χαμπάρι ούτε στο ελάχιστο την αψεγάδιαστη τεχνική και την ποιότητα της μουσικής τους. Ίσως έφταιγε όλη η πιεσμένη κατάσταση και η αλλαγή προγράμματος. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ακούσαμε Nile με τη φανέλα και όχι με τα αυτιά. Κρίμα γιατί τις άλλες δύο φορές που έχω ευτυχήσει να τους δω, αποζημίωσαν κάθε cent που είχα επενδύσει. Πολύ κρίμα, γιατί δεν έφταιγαν. Την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτούν όμως, εμείς θα είμαστε εκεί. Για την ιστορία, έδωσαν βάση στην καινούρια δισκάρα τους και έκλεισαν με το κλασικό πλέον "Black Seeds of Vengeance".

Morbid Angel

Οι Morbid Angel που ακολούθησαν, βγήκαν με το "Immortal Rites" και έκαναν μια φοβερή και τρομερή (από άποψη επιλογής τραγουδιών) αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν τους. Αν ήθελαν δηλαδή ας έκαναν και αλλιώς, αφού έπρεπε να μαζέψουν τα σπασμένα μετά την τελευταία ακυρότητα που πήγαν και κυκλοφόρησαν! Ο ήχος ήταν σαφώς καλύτερος αλλά όχι ικανοποιητικός, αν αναλογιστεί κανείς τι συγκρότημα βλέπαμε. Η αλήθεια είναι ότι τους πήρε δυο-τρία τραγούδια για να ζεσταθούν αλλά μετά φάνηκαν να το διασκεδάζουν. Το ζουμί της υπόθεσης, όπως πάντα, ήταν ο Trey Azagthoth που έδεσε την κιθάρα κόμπο και δεν τον απασχόλησε ούτε λεπτό να βγάλει τη μαλλούρα από το πρόσωπο. Ο νέος πίσω από το drum kit ήταν αλάνθαστος και ωραίος. Δε με χάλασε καθόλου ο rock star αέρας που έχουν οι Morbid Angel του σήμερα, όπως δε με χάλασε που ο Vincent δε μπορεί να τραγουδήσει βαθιά πλέον και έχει πιο καθαρή χροιά. Αυτό που με απογοήτευσε όμως ήταν ότι έχουν χάσει αυτό το κάτι ιδιαίτερο που τους κρατούσε στο θρόνο της βασιλείας του death metal. Διάολε, όταν ακούς τα τραγούδια που έπαιξαν, περιμένεις ο ουρανός να γεμίσει ματωμένα σύννεφα που βρέχουν ορδές ψόφιων αγγέλων (και άλλα τέτοια γραφικά), δεν περιμένεις να δεις μια μπάντα στο στιχουργικό της ναδίρ να κάνει νυχτοκάματο με περασμένα μεγαλεία. Αν μια νεόκοπη μπάντα έπαιζε όπως αυτή θα έβγαζα καπέλο. Αλλά από τους θεούς έχουμε και ανάλογες απαιτήσεις και, κακά τα ψέμματα, από τους Οbituary που έπαιξαν φέτος στον ίδιο χώρο και δεν είναι το ίδιο δημοφιλείς με εκείνους, έφαγαν γκολ από τα αποδυτήρια. Ίσως τελικά να πρέπει να το πάρουμε απόφαση, οι Morbid Angel δεν είναι το συγκρότημα που ήταν κάποτε.

Kreator

Η ώρα ήταν ήδη προχωρημένη όταν τα γουστόζικα σκηνικά των Kreator στήνονταν, αλλά ο Έλληνας δε τους χάνει με τίποτα. Και αυτό τιμά το γούστο μας. Γιατί οι Kreator απέδειξαν για ν-ιοστή φορά ότι δεν βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου heavy metal στερεώματος τυχαία. Οι Kreator μπορούν από το πρώτο λεπτό να ωθούν το κοινό σε ακατάπαυστο crowd surfing που καταλήγει σε κεφάλια ανύποπτων φωτογράφων στο photo pit. Μπορούν να παίξουν παλιό τραγούδι τους μετά από εφτά νέα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ενδιαφέρον να μη μειωθεί ούτε στιγμή. Μπορούν να γεφυρώνουν χάσματα γενεών. Μπορούν να παίξουν το "Endless Pain" και να 'ναι σα να μην πέρασε μια μέρα από τότε που είχαν ακμή. Μπορούν να κρατήσουν ξάγρυπνους οπαδούς τους που δούλευαν από τις έξι το πρωί. Μπορούν να κάνουν ακόμα sold out εμφανίσεις στην Ελλάδα του 2012. Μπορούν να παίζουν μετά από νεότερες μπάντες και να μην τρώνε τη σκόνη κανενός. Και έτσι έκαναν. Εύγε.

Fueled by Fire

Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους δε την κοπάνησαν μετά τους Kreator και κράτησαν δυνάμεις για τους μεγάλους αδικημένους της βραδιάς. Βλέπεις, αν είσαι νέος, τραβάς ζόρια στα δύσκολα. Αλλά οι Fueled by Fire αποζημίωσαν και με το παραπάνω όσους παρέμειναν με πέντε νεο-old school thrash δυναμίτες και περίσσια νεανική όρεξη. Αν δεν τους ξέρετε, σπεύσατε να τους τσεκάρετε.

Συνολικά, το πολλά υποσχόμενο mini fest δεν αποδείχθηκε άξιο των υψηλών προσδοκιών που το ίδιο είχε θέσει. Η ατυχής καθυστέρηση εξουθένωσε όσους από εμάς δούλευαν από νωρίς το πρωί. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της κατάστασης, για την οποία είμαι σίγουρος ότι όλοι θα έδειχναν κατανόηση, προστέθηκε και αυτό στα αρνητικά της βραδιάς, όπως και η μη απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων κατά τη μαζική έξοδο του κοινού από το χώρο μετά το πέρας της εμφάνισης των Kreator. Ο ασφυκτικά γεμάτος χώρος αφενός δείχνει κοινό παθιασμένο σε δύσκολους καιρούς, αφ' ετέρου όμως καθιστούσε τη συνεχή παραμονή εντός της πλατείας άθλο. Για τις μπάντες τα είπαμε παραπάνω. Εννοείται ότι την επόμενη φορά θα είμαστε παρόντες αλλά ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε μόνο προς το καλύτερο. -- Φάνης ΜανταίοςWild Thing homepage