Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

Introducing... Frequency oN

Οι Frequency oN σχηματίστηκαν το 2009 στην Αθήνα. Μέσα από μία μουσική διαδρομή τριών ετών κατάφεραν να βρουν το δικό τους προσωπικό ύφος που ξετυλίγεται μέσα από dark indie και post punk στοιχεία. Τα μέλη τους έχουν παίξει στο παρελθόν στους Matisse, Closer, Κωνσταντίνο Βήτα, Gravity_Says_I, Cloudscape, ενώ ο Περικλής Αγιανόζογλου αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Mani Deum. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις συναυλίες τους το 2011 αποτυπώθηκε με μοναδικό τρόπο στο πρώτο τους promo EP με τίτλο 'Bad Quality'. Ακολουθεί μια μικρή συνομιλία που κάναμε μαζί τους:


Wild Thing: Πώς επιλέξατε το όνομα 'Frequency oN';

Ανδρέας Ιωάννου: Είναι ο τίτλος ενός από τα πρώτα τραγούδια που έγραφα όταν αποφάσισα να φτιάξω μια νέα μπάντα. Έως τότε ανέβαζα μουσική στο Myspace σαν bnotc (barefoot naked on the concrete). Κάποια στιγμή, ενώ ψάχναμε για όνομα και είχαμε το πρώτο λάιβ μπροστά μας, αποφασίσαμε από κοινού να βαφτιστούμε έτσι. Είχε και την σημασία μιας νέας κίνησης, ότι βάζουμε τις μηχανές μπροστά κάπως...

WT: Ποιo μουσικό παρελθόν έχουν τα μέλη των Frequency oN;

ΑΙ: Εγώ ξεκίνησα από τους Matisse, έπαιξα λίγο καιρό κιθάρα σε κάποια λάιβ του Κωνσταντίνου Β. και αργότερα μπήκα στους Closer σαν δεύτερη κιθάρα. Ο Δημήτρης προέρχεται από τους Cloudscape και τους Gravity_Says_I. O Περικλής είναι μέλος των Mani Deum. Γενικά, έχουμε περάσει από διάφορες μπάντες και διαφορετικά είδη... το κυρίαρχο στοιχείο είναι η κοινή αισθητική που μας έφερε κοντά.    

WT: Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει μέχρι τώρα. Ποιες είναι οι επιρροές σας;

ΑΙ: Έχουμε περάσει από διάφορα στάδια μέχρι να διαμορφώσουμε τον ήχο που έχουμε σήμερα. Από την αρχή μεγάλη επιρροή ήταν ο ήχος του post punk αλλά υπήρχαν και αρκετά στοιχεία brit pop που σιγά - σιγά αφαιρέθηκαν. Γενικά η αλλαγή ή και προσθήκη νέων μελών διαμόρφωσε τον ήχο μας σε αυτό που είναι τώρα. Προσθέσαμε θορυβώδη φαζαρισμένα synths. Θα έλεγα ότι τώρα ο ήχος είναι πιο σκληρός και σκοτεινός, με λιγότερα ποπ στοιχεία και πιο «βρώμικο» ύφος. Πιο θυμωμένος και πεσιμιστικός με απλές φόρμες. Βλέπουμε αυτό που εκπέμπει ο σημερινός κόσμος πάνω μας και αυτό είναι η κύρια επιρροή.

WT: Τι διαδικασία ακολουθείτε συνήθως στη σύνθεση; Φέρνετε έτοιμα τα κομμάτια ή δημιουργία των κομματιών προκύπτει μέσα από τις πρόβες;

ΑΙ: Για το EP υπήρχαν έτοιμα κομμάτια για να παιχτούν. Ήταν συνθέσεις στο home studio ηχογραφημένες σαν demo. Όταν σχηματιστήκαμε πήγαμε στο στούντιο, τα προβάραμε και τα αλλάξαμε. Έως τώρα η διαδικασία ήταν ένας συνδυασμός, δηλαδή η πρώτη ιδέα και η πρώτη μορφή του κομματιού γράφεται στο home studio και στις πρόβες το κομμάτι ολοκληρώνεται με ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι.

WT: Τι θέματα διαπραγματεύονται συνήθως οι στίχοι σας και ποιος τους γράφει;

ΑΙ: Οι στίχοι για μένα είναι το «άλλο» όργανο. Προέρχονται από την καθημερινή αντιπαλότητα του να καταλάβεις τι γίνεται με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Είναι στίχοι αφιερωμένοι στις εμμονές, στα λάθη, στους έρωτες και στις καταχρήσεις. Σε όλα τα πάθη δηλαδή που διαμορφώνουν τον άνθρωπο και ίσως μέσα από αυτά να γίνεται καλύτερος.

WT: Το 2011 ηχογραφήσατε στο στούντιο το πρώτο promo EP σας με τίτλο Bad Quality. Πώς ήταν η εμπειρία που αποκομίσατε μέσα από το στούντιο;

ΑΙ: Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τον παραγωγό Άρη Χρήστου και προσπαθήσαμε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι το πετύχαμε. Ήταν η εμπειρία μιας πολύ καλής μουσικής παραγωγής. Το οξύμωρο του τίτλου κρύβει και μια ειρωνεία.

WT: Υπάρχουν κάποιες μπάντες ή κάποιες συναυλίες τελευταία που να σας άρεσαν ιδιαίτερα;

ΑΙ: Οι Place to Bury Strangers, (όλες τις φορές) οι Τhe Men στο ΑΝ και οι Τhe Oh Sees.

WT: Είναι εύκολο για σας να προωθήσετε τη δουλειά σας με την τόσο συχνή χρήση του internet;

ΑΙ: Από τη μία είναι εύκολο γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα και η δουλειά μας μπορεί εύκολα να φτάσει σε περισσότερο κόσμο χωρίς διαμεσολαβητές, από την άλλη είναι πολλά τα πράγματα που κυκλοφορούν στο internet και είναι εύκολο να χαθείς μέσα στο σωρό. Πάντως μέσα από τα social media διαμορφώνονται σκηνές και διαχωρισμοί, αυτό είναι το καλό. Προτιμότερο είναι να σε γνωρίζει ο κόσμος από το internet, να ακούει την μουσική σου και να έρχεται στη συναυλία σου για να σε ακούσει. Τώρα αν μπορέσει και οικονομικά να συνεισφέρει είναι το καλύτερο για να συνεχίσεις να επιβιώνεις σαν μπάντα και να κάνεις περαιτέρω πράγματα.

WT: Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Mέσα σ' αυτά περιλαμβάνονται και κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό;

ΑΙ: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ηχογράφηση του νέου υλικού που δουλεύουμε. Η μεγαλύτερη απόλαυση μας είναι τα λάιβ, οπότε σχεδιάζουμε περισσότερες συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στις 18 Μαΐου στο Ghost House ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε το νέο μας υλικό. Θέλουμε να παίξουμε στο εξωτερικό αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο.

Oι Frequency oN εμφανίζονται στις 18 Μαΐου στο Ghost House (Λεπενιώτου 26, Ψυρρή) στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ομάδα Ashes from Azrael, όπου θα παρουσιάσουν όλο το νέο τους υλικό από τον επερχόμενο δίσκο τους καθώς και κάποια παλαιότερα κομμάτια. (σσ. Η είσοδος θα κοστίζει πέντε ευρώ και θα ακολουθεί πάρτυ από την ομάδα Ashes from Azrael).

Οι Frequency oN είναι οι:

Αντρέας Ιωάννου, κιθάρα - φωνητικά
Περικλής Αγιανόζογλου
, κιθάρα
Γιώργος Συρίγος
, ντραμς
Δημήτρης Χατζημήτρος
, μπάσο - φωνητικά
Ιωάννα L.
, synths

[Φωτογραφίες: Νίκος Παλαιολόγος]




εναλλακτικές διαδρομές - home


περισσότερες στήλες