8miles
του Μιχάλη Μακρόπουλου

Άνθρωποι και ποντίκια

Το Άνθρωποι και ποντίκια εκδόθηκε το 1937 κι έκανε τον Τζον Στάινμπεκ διάσημο. Είχε προηγηθεί τουλάχιστον ένα ακόμα αριστούργημα, το Κόκκινο αλογάκι, και θα ακολουθούσαν κι άλλα, καταρχάς τα Σταφύλια της οργής, αλλά κι ο Δρόμος με τις φάμπρικες, το Ανατολικά της Εδέμ, ο Χειμώνας της διχόνοιας.

Σοφά δομημένο και συγκλονιστικό στην απλότητά του, γραμμικό και συναρπαστικό σαν σκοτεινό παραμύθι, το Άνθρωποι και ποντίκια είναι ένα αφήγημα από κάθε άποψη υποδειγματικό.

Ο Τζορτζ κι ο Λένι, αχώριστοι φίλοι που στην εποχή του Μεγάλου Κραχ περιπλανιούνται αναζητώντας δουλειά, φτάνουν σ' ένα αγρόκτημα δίπλα στον ποταμό Σαλίνας. Ο Τζορτζ είναι μικρόσωμος και ξύπνιος, ο Λένι είναι ένας αγαθός γίγαντας, απλοϊκός, αργόστροφος, μ' αδυναμία στα απαλά πράγματα, που του αρέσει να τα χαϊδεύει. Δεν ελέγχει όμως τη δύναμή του. Χαϊδεύοντας ένα ποντίκι, του τσακίζει το λαιμό.

Τ' αφεντικό τους παίρνει εργάτες στ' αγρόκτημά του, όμως ο γιος του, ο Κέρλι, είναι ένας μοχθηρός τύπος που νιώθει μειονεκτικά απέναντι στον Λένι για το μπόι του κι επιπλέον είναι παντρεμένος με μια δεκαεξάρα που τη ζηλεύει παθολογικά.

Ο Τζορτζ κι ο Λένι ονειρεύονται ν' αποχτήσουν τη δικιά τους γη. Και τούτο είναι και το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Τα όνειρα που κάνουν απλοί άνθρωποι και πώς τελικά αυτά διαψεύδονται από τη σκληρή καθημερινότητα. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας, από τον καθαριστή τον Κάντι ως τον μαύρο σταβλίτη, τον Κρουκς, είναι άνθρωποι που είτε έχουν πάψει να ελπίζουν είτε γραπώνονται απελπισμένα από ένα άπιαστο όνειρο.

Ο Στάινμπεκ λέει την ιστορία του μ' απλή κι άμεση γλώσσα, τη γλώσσα των αμόρφωτων ηρώων του, και με περιγραφές που είναι ολοζώντανες και λιτές, δίχως την παραμικρή φλυαρία. Την έχει χωρίσει σε έξι «σκηνές», σαν θεατρικό, και πράγματι το Άνθρωποι και ποντίκια είχε μεγάλη επιτυχία στο σανίδι, ανέβηκε πάμπολλες φορές, κι επίσης διασκευάστηκε για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με τελευταία κινηματογραφική εκδοχή αυτή του 1992 με τους Gary Sinise και John Malkovich, σε σκηνοθεσία του Sinise.

H τραγωδία ξεσπά όταν ο αγαθός Λένι γοητεύεται από τ' απαλά μαλλιά της γυναίκας του Κέρλι. Το τέλος, με την πικρή ειρωνεία του, κόβει την ανάσα.

Σε πολλές δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ το Άνθρωποι και ποντίκια απαγορεύτηκε γιατί «ενθάρρυνε την ευθανασία», είχε «βλάσφημη και γενικά χυδαία γλώσσα», ήταν «anti-business» (εχθρικό προς τις μπίζνες, μ' άλλα λόγια), και συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τα αμερικανικά βιβλία του 20ου αι. που έχουν τεθεί περισσότερο υπό αμφισβήτηση.

Και σήμερα, συναρπάζει τόσο όσο όταν πρωτογράφτηκε.

 

 

 

 

 

Tags: John Steinbeck, Of Mice and Men

Φαρενάιτ 451 είναι ο τίτλος ενός θρυλικού βιβλίου του Ray Bradbury.

Στους 451 βαθμούς Φαρενάιτ καίγεται ένα βιβλίο. Στο μέλλον που έπλασε ο Μπράντμπερυ, πυροσβέστες καίνε βιβλία κι άνθρωποι αποστηθίζουν ολόκληρα λογοτεχνικά έργα ώστε να μη χαθούν.

Μια στήλη για το βιβλίο - και όχι μόνο.

περισσότερες στήλες