8miles

Πέθανε ο Bobby Womack

[27/06/14]

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο Bobby Womack, ένας από τους μεγάλους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και μουσικούς της soul. Η καριέρα του διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια και στη διάρκειά της συνεργάστηκε με πολλούς κορυφαίους μουσικούς - από τον Sam Cooke, τον Ray Charles, τον Wilson Pickett, τον Sly Stone και τον Gábor Szabó μέχρι πρόσφατα τον Damon Albarn και τους Gorillaz. Τραγούδια του ηχογράφησαν οι Rolling Stones, Janis Joplin, Chaka Khan και George Benson, ενώ τον έχουμε ακούσει να παίζει κιθάρα σε δίσκους των Ray Charles, Elvis Presley, Aretha Franklin, The Box Tops και Dusty Springfield. Πιο χαρακτηριστικά θα θυμόμαστε πάντως τη φωνή του, με το στιβαρό βαρύτονο gospel ηχόχρωμά της.

Ο Robert Dwayne "Bobby" Womack γεννήθηκε το 1944 στο Cleveland του Οχάιο. Ήταν το τρίτο από πέντε συνολικά αδέλφια. Ο πατέρας του, Friendly Womack, αντιλήφθηκε από νωρίς το ταλέντο του στην κιθάρα και ο Bobby ήδη από την ηλικία των 10 ετών άρχισε να περιοδεύει μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του στο Μidwest ως gospel σχήμα υπό το όνομα The Womack Brothers. Αυτός και τα αδέλφια του τραγουδούσαν συνοδευόμενοι από τη μητέρα τους Naomi στο όργανο και τον πατέρα τους στην κιθάρα.

Οι Womack Brothers τράβηξαν κάποια στιγμή την προσοχή του Sam Cooke, o oποίος τελικά τους πρόσφερε συμβόλαιο με την ετικέτα του SAR Records το 1961. Άλλαξε το όνομά τους σε Valentinos, τους μετεγκατάστησε στο Λος Άντζελες και τους βοήθησε να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο που και ο ίδιος είχε παλιότερα πάρει, από τη μουσική gopsel στo κοσμικό R&B.

Στους Valentinos o αριστερόχειρας Bobby έπαιζε κιθάρα με ιδιαίτερο τρόπο - χαρακτηριστικά πάντα χρησιμοποιούσε κανονική κιθάρα για δεξιόχειρες που την κρατούσε ανάποδα χωρίς όμως να αντιστρέφει και τη σειρά των χορδών. Σε αυτή τη φάση τραγουδούσε πρώτη φωνή μόνο περιστασιακά, αλλά ωστόσο ήταν ο βασικός συνθέτης της μπάντας. Όταν οι Rolling Stones ανακάλυψαν το δεύτερο σινγκλ των Valentinos "It's All Over Now" (1964), το διασκεύασαν στέλνοντάς το στην κορυφή των charts, γεγονός που αρχικά έκανε έξαλλο τον Womack αν και o θυμός του τελικά υποχώρησε εξαιτίας των αμοιβών για τα πνευματικά δικαιώματα που άρχισε να εισπράττει. Αργότερα μάλιστα συνεργάστηκε με τον Ronnie Wood, περιόδευσε με τους Stones κι εμφανίστηκε και στο άλμπουμ τους Dirty Work (1986).

Μετά τη δολοφονία του Cooke και τη διάλυση της SAR Records, διαλύθηκαν και οι Valentinos. Μετά το 1967 ο Bobby Womack βρέθηκε στο Memphis να εργάζεται ως session κιθαρίστας παίζοντας σε πολλές κλασικές ηχογραφήσεις νότιας soul. Τελικά βρήκε και τον τρόπο να ξεκινήσει την προσωπική του δισκογραφία το 1968 μέσα από το άλμπουμ Fly Me to the Moon. Στα χρόνια που ακολούθησαν και κυρίως την περίοδο 1972-1976 τραγούδια του βρέθηκαν πολλές φορές στο R&B Top-10 ("That's The Way I Feel About Cha", "Woman's Gotta Have It", "Harry Hippie", "Nobody Wants You When You're Down And Out", "Lookin' For a Love", "You're Welcome, Stop on By", "Check It Out", "Daylight") αλλά και στα 80s μετά το σημαντικό άλμπουμ The Poet (1981) γνώρισε κάποιες σημαντικές επιτυχίες ("If You Think You're Lonely Now" - 1982, "Love Has Finally Come at Last" με την Patti LaBelle - 1984, "I Wish He Didn't Trust Me So Much" - 1985). Στα τέλη των 80s o Womack μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης για να πολεμήσει τον εθισμό του στην κοκαΐνη. Στο μεταξύ είχε αναπτύξει και πολλά άλλα χρόνια προβλήματα υγείας (διαβήτη, καρκίνο του προστάτη, προβλήματα με την καρδιά). Έμεινε πάντως ενεργός αν και με αραιότερες εμφανίσεις στη δισκογραφία. Ο τελευταίος του δίσκος, The Bravest Man in the Universe, σε παραγωγή Damon Albarn κυκλοφόρησε το 2012 στην XL Recordings. Φέτος αναμένεται - μετά θάνατον έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα - η κυκλοφορία των τελευταίων του ηχογραφήσεων σε ένα άλμπουμ που του είχε δώσει τον τίτλο The Best is Yet to Come (κατά τραγική ειρωνία της τύχης).

Rest in peace, Bobby.

News - home

Ανθολόγιον 2015: H πρώτη φορά...

(όπως συλλέχθηκε από τον ηλ. τύπο)

-Τον είδες τον Τσίπρα; 40 χρονών με δύο παιδιά και πρωθυπουργός!
-Άσε με ρε μάνα.
Διάλογος ανωνύμου ελληνικής οικογενείας (Ηθικόν δίδαγμα: Πάλι καταφέραμε να βρούμε ... Εθνάρχη με πέραση στις γριές.)

Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε. Ο 'one and only' Γιάνης (Αχ συμφωνούμε Γιάνη μου, αλλά ποιος μας ακούει; - γαμώτο!)

Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση θα μας πάρουν και την Ακρόπολη. Βαγγέλας (ο της ιστορικής παρατάξεως, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ ταλέντο για να πει κανείς το προφανές.)

Ζωής θέλοντος θα πάει η συμφωνία στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βασικά αγγλόφωνος τσάρος της οικονομίας (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #1. Υ.Γ. «Πώς είπατε;;»)

Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα. Αλεξέι «Τσε» Τσίπριν, δε μπος (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #2. Υ.Γ. «Πώς τα λες;»)

-Πόσων ετών είσαι;
-Όσο δείχνω...
-Ποιον θάψατε μωρή στην Αμφίπολη;
Δημώδες (Κλέη προγόνων παιδεύουσι απογόνους.)

Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Νίκος Φίλης, άνθρωπος του λαού (α, όλα κι όλα, όταν κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες δεν μπορούμε να αγνοούμε πατάτες και φασολάκια...)

-Αφεντικό, πότε θα πάρουμε άδεια;
-Αχαχαχαχα καλό! Το άλλο με το πότε θα πληρωθείτε το ξέρετε;
Πάλη των τάξεων (Τουλάχιστον όμως έχουμε γκουβέρνο ακριβοδίκαιο και... ο Θεός θα μας λυπηθεί - δεν μπορεί! Έτσι δεν είναι; Ε;)

Μπαίνω σπίτι από δουλειά, βλέπω Γερμανό με σανδάλι ξαπλωμένο στον καναπέ. «Έλα», μου λέει, «φίλε, σα στο σπίτι σου.» Τι συμφωνία έκλεισαν ρε μαλάκα;! Ανωνύμου του Έλληνος (Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι Έλληνες όμως...)

Καλό 2016...

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν γούστο.