8miles

Έφυγε ο μεγάλος τζαζ τρομπετίστας Clark Terry

[24/02/15]

Έφυγε σε ηλικία 94 ετών ο μεγάλος τζαζ τρομπετίστας Clark Terry. Είχε μπει σε πρόγραμμα εντατικής φροντίδας στις 13 Φεβρουαρίου εξαιτίας της προχωρημένης κατάστασης διαβήτη που αντιμετώπιζε, άλλα τελικά έχασε τη μάχη το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015.

H μεγάλη καριέρα του πέρασε μέσα από τις περισσότερες φάσεις της ιστορίας της τζαζ. Ήταν πρωτοπόρος στην εισαγωγή του flugelhorn στη τζαζ και υπήρξε σημαντικός και ως παιδαγωγός.

O Clark Terry γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1920 στο St. Louis. Όταν ήταν μικρό παιδί έφτιαξε μια τρομπέτα-παιγνίδι από ένα κομμάτι σωλήνα και ένα χωνί για βενζίνη. Οι γείτονες πρέπει να ενοχλούνταν τόσο πολύ από το θόρυβο που έκανε φυσώντας μέσα από αυτό το παιγνίδι, ώστε τελικά μάζεψαν λεφτά και του χάρισαν μια κανονική τρομπέτα που αγόρασαν από ενεχυροδανειστήριο για 12,50 δολάρια, όπως έχει γράψει. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στην εφηβική ηλικία με τη μπάντα του Fate Marable η οποία έπαιζε σε ποταμόπλοιο στο Μισισιπή. Αργότερα εργάστηκε σε ορχήστρα τσίρκου.

Το 1942-1945 έπαιζε σε μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Μεταπολεμικά δούλεψε στις big bands των Lionel Hampton, George Hudson, Charlie Barnet, Charlie Ventura και Eddie 'Cleanhead' Vinson πριν ενταχθεί στην ορχήστρα του Count Basie τον Σεπτέμβριο του 1948. Όταν το 1950 o Basie αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να μειώσει τα μέλη της ορχήστρας του σε μόλις οκτώ, κράτησε τον Terry ως τη μόνη τρομπέτα και το γεγονός αυτό έκανε πολύ κόσμο να τον προσέξει.

Την περίοδο 1951-1959 έπαιξε με την ορχήστρα του Duke Ellington. Μετά ταξίδεψε με την μπάντα που έφτιαξε ο Quincy Jones για να παίξει στην πρεμιέρα του Free and Easy του Harold Arlen στο Παρίσι. Η μπάντα έκανε επιπρόσθετα μια επιτυχημένη περιοδεία στην Ευρώπη. Στη συνέχεια o Terry Clark έγινε μόνιμο μέλος της ορχήστρας του καναλιού NBC στη Νέα Υόρκη, στην οποία έμεινε μέχρι το 1972 όταν η έδρα της ορχήστρας μεταφέρθηκε μαζί με τα γυρίσματα της εκπομπής The Tonight Show στο LA.

Στο μεταξύ παράλληλα έφτιαξε ένα κουιντέτο μαζί με τον τρομπονίστα Bob Brookmeyer, το 1964 ηχογράφησε με τον Oscar Peterson το περίφημο "Mumbles", ενώ ξεκίνησε και τη δική του 17μελή big band, τους Clark Terry's Big B-A-D Band, η οποία είχε μια πορεία 20 χρόνων (1967-1987) πριν αντικατασταθεί από τους Clark Terry's Spacemen. Εκτός από όλη αυτή τη δραστηριότητα, ασχολήθηκε επιπλέον και με τη διδασκαλία μουσικής στην οποία αποδείχθηκε ότι είχε ιδιαίτερη κλίση. Τόση ώστε το 1994 ένα Πανεπιστήμιο στην Iowa να ιδρύσει το Διεθνές Ινστιτούτο Τζαζ Σπουδών 'Clark Terry'.

To 2011 o Terry εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο Clark (University of California Press), ενώ πέρσι κυκλοφόρησε το ντοκυμαντέρ Keep On Keepin' On με θέμα τη ζωή του ως δασκάλου σε παραγωγή Quincy Jones.

News - home

Ανθολόγιον 2015: H πρώτη φορά...

(όπως συλλέχθηκε από τον ηλ. τύπο)

-Τον είδες τον Τσίπρα; 40 χρονών με δύο παιδιά και πρωθυπουργός!
-Άσε με ρε μάνα.
Διάλογος ανωνύμου ελληνικής οικογενείας (Ηθικόν δίδαγμα: Πάλι καταφέραμε να βρούμε ... Εθνάρχη με πέραση στις γριές.)

Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε. Ο 'one and only' Γιάνης (Αχ συμφωνούμε Γιάνη μου, αλλά ποιος μας ακούει; - γαμώτο!)

Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση θα μας πάρουν και την Ακρόπολη. Βαγγέλας (ο της ιστορικής παρατάξεως, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ ταλέντο για να πει κανείς το προφανές.)

Ζωής θέλοντος θα πάει η συμφωνία στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βασικά αγγλόφωνος τσάρος της οικονομίας (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #1. Υ.Γ. «Πώς είπατε;;»)

Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα. Αλεξέι «Τσε» Τσίπριν, δε μπος (ριζοσπαστικά αρισττερούλικη σύνταξη #2. Υ.Γ. «Πώς τα λες;»)

-Πόσων ετών είσαι;
-Όσο δείχνω...
-Ποιον θάψατε μωρή στην Αμφίπολη;
Δημώδες (Κλέη προγόνων παιδεύουσι απογόνους.)

Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Νίκος Φίλης, άνθρωπος του λαού (α, όλα κι όλα, όταν κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες δεν μπορούμε να αγνοούμε πατάτες και φασολάκια...)

-Αφεντικό, πότε θα πάρουμε άδεια;
-Αχαχαχαχα καλό! Το άλλο με το πότε θα πληρωθείτε το ξέρετε;
Πάλη των τάξεων (Τουλάχιστον όμως έχουμε γκουβέρνο ακριβοδίκαιο και... ο Θεός θα μας λυπηθεί - δεν μπορεί! Έτσι δεν είναι; Ε;)

Μπαίνω σπίτι από δουλειά, βλέπω Γερμανό με σανδάλι ξαπλωμένο στον καναπέ. «Έλα», μου λέει, «φίλε, σα στο σπίτι σου.» Τι συμφωνία έκλεισαν ρε μαλάκα;! Ανωνύμου του Έλληνος (Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι Έλληνες όμως...)

Καλό 2016...

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν γούστο.